Zdravim, pred necelym rokem sem si poridil leona mk2, celou dobu vse ok, az na nejaky obcasny povrzavani od podvozku pri prejizdeni nerovnosti. Od ty doby co je zima se vsak z auta ozyvaji vselijake zvuky.. vetsinu ani neresim, protoze to je takova zimni klasika, ale tento tyden me celkem znepokojil jeden zazitek, ktery se pokusim popsat: pri jizde po meste (takze za "studena") sem si vsiml, ze se z auta pri nizsich rychlostech ozyvaji takove zvuky jak kdyby 2 plechy v vrzaly o sebe (bylo to dost hlasity a slysitelny v interieru). Zkousel sem vypozorovat, co to zpusobuje a co by mohla byt pricina a prislo mi, ze se zvuk vzdy objevi kdyz seslapnu spojku a pak kdyz se rozjizdim pomalu na jednicku (zvuk se ale puvodne objevil pri jizde na dvojku neco okolo 35km/h, takze se asi netykal jen toho jednoho prevodovyho stupne). Takhle sem to zkousel nekolikrat a pokazdy se zvuk pri rozjezdu objevil. jeste mi pislo, ze se zvuk objevil, kdyz sem stal na neutral na miste a pohnul sem radici pakou (jen v ramci neutralu, nezarazoval sem zadny konkretni stupen. To mohla byt nahoda, ale spis mi prislo zajimavy, ze sem stal na miste a stejne se zvuk ozyval, tak mi prislo jako blbost, ze by to slo treba od kol, ale spis sem uprel pozornost smerem ke spojce a prevodovce, coz me teda vubec netesi. Jeste sem behem toho pomaleho pousteni spojky pri rozjezdu zaznamenal takovy bouchani od podvozku, ozvalo se to asi 3x a pak nic, ale vim, ze sem to uz driv slysel kdyz sem couval a pokud si to dobre pamatuju, auto taky nebylo zrovna rozehraty. No kazdopadne sem takhle s autem jezdil porad dokola, zkousel to a uz to znovu ten zvuk neudelalo (mozna to fakt souviselo se zimou a auto se pak rozehralo?). Az dneska rano kdyz sem jel do prace sem vycouvaval z mista a vsiml sem si, ze kdyz vyradim ze zpatecky na neutral, kratce mi posvyskoci otacky nekam k 1200. Zkousel sem to a udelalo to opakovane asi 2x, drive sem to nepozoroval. No kazdopadne sem si rikal, ze by to mohlo nejak souviset, protoze se vlastne oboji tyka prevodovky. Nevim jestli ma nekdo podobny zkusenosti, byl bych asi rad, kdyby mi nekdo napsal, ze se jedna opravdu o projev zpusobeny zimou, protoze auto ma najezd 50tkm a asi bych uplne necekal, ze prevodovka odejde tak brzy a mala investice to taky neni.

pro ilustraci prikladam 2 videa, kde se objevuje podobny zvuk.
https://www.youtube.com/shorts/enBgYrVyE2Yhttps://www.youtube.com/shorts/Bqcfnes9F_Y