SEAT-forum.cz hlavni logo
Právě je čtvrtek 23.březen 2023 01:26

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Kovovy zvuk od podvozku pri nizsich rychlostech
PříspěvekNapsal: pátek 16.prosinec 2022 21:56 
SEATí novorozenec
SEATí novorozenec

Pohlaví: Muž
Auto: Seat Leon 2 1.2 TSI
Zdravim, pred necelym rokem sem si poridil leona mk2, celou dobu vse ok, az na nejaky obcasny povrzavani od podvozku pri prejizdeni nerovnosti. Od ty doby co je zima se vsak z auta ozyvaji vselijake zvuky.. vetsinu ani neresim, protoze to je takova zimni klasika, ale tento tyden me celkem znepokojil jeden zazitek, ktery se pokusim popsat: pri jizde po meste (takze za "studena") sem si vsiml, ze se z auta pri nizsich rychlostech ozyvaji takove zvuky jak kdyby 2 plechy v vrzaly o sebe (bylo to dost hlasity a slysitelny v interieru). Zkousel sem vypozorovat, co to zpusobuje a co by mohla byt pricina a prislo mi, ze se zvuk vzdy objevi kdyz seslapnu spojku a pak kdyz se rozjizdim pomalu na jednicku (zvuk se ale puvodne objevil pri jizde na dvojku neco okolo 35km/h, takze se asi netykal jen toho jednoho prevodovyho stupne). Takhle sem to zkousel nekolikrat a pokazdy se zvuk pri rozjezdu objevil. jeste mi pislo, ze se zvuk objevil, kdyz sem stal na neutral na miste a pohnul sem radici pakou (jen v ramci neutralu, nezarazoval sem zadny konkretni stupen. To mohla byt nahoda, ale spis mi prislo zajimavy, ze sem stal na miste a stejne se zvuk ozyval, tak mi prislo jako blbost, ze by to slo treba od kol, ale spis sem uprel pozornost smerem ke spojce a prevodovce, coz me teda vubec netesi. Jeste sem behem toho pomaleho pousteni spojky pri rozjezdu zaznamenal takovy bouchani od podvozku, ozvalo se to asi 3x a pak nic, ale vim, ze sem to uz driv slysel kdyz sem couval a pokud si to dobre pamatuju, auto taky nebylo zrovna rozehraty. No kazdopadne sem takhle s autem jezdil porad dokola, zkousel to a uz to znovu ten zvuk neudelalo (mozna to fakt souviselo se zimou a auto se pak rozehralo?). Az dneska rano kdyz sem jel do prace sem vycouvaval z mista a vsiml sem si, ze kdyz vyradim ze zpatecky na neutral, kratce mi posvyskoci otacky nekam k 1200. Zkousel sem to a udelalo to opakovane asi 2x, drive sem to nepozoroval. No kazdopadne sem si rikal, ze by to mohlo nejak souviset, protoze se vlastne oboji tyka prevodovky. Nevim jestli ma nekdo podobny zkusenosti, byl bych asi rad, kdyby mi nekdo napsal, ze se jedna opravdu o projev zpusobeny zimou, protoze auto ma najezd 50tkm a asi bych uplne necekal, ze prevodovka odejde tak brzy a mala investice to taky neni. :D pro ilustraci prikladam 2 videa, kde se objevuje podobny zvuk.
https://www.youtube.com/shorts/enBgYrVyE2Y
https://www.youtube.com/shorts/Bqcfnes9F_Y

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Kovovy zvuk od podvozku pri nizsich rychlostech
PříspěvekNapsal: sobota 17.prosinec 2022 07:18 
SEATí batole
SEATí batole

Auto: Leon 5F
Zdar. Ja jsem mel zkusenost s kovovym zvukem, ktery byl slyset i v aute i venku. Na Altei mi tenkrat prasklo predni pero dole v ulozeni v misce. Tam zustal ulomeny kousek a dokud nevypadl, tak to pri rozjezdech a nizsich rychlostech vibrovalo a cinkalo. Prisel jsem na to nahodou, ze zavit pera tim ulomenim cumel uz ven z misky. Nerikam, ze je to tvuj pripad, jenom se delim zkusenosti, co se mi stalo. ;)

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Kovovy zvuk od podvozku pri nizsich rychlostech
PříspěvekNapsal: neděle 18.prosinec 2022 02:12 
SEATí novorozenec
SEATí novorozenec

Auto: Seat Leon 2 1.2 TSI
maximus777 píše:
Zdar. Ja jsem mel zkusenost s kovovym zvukem, ktery byl slyset i v aute i venku. Na Altei mi tenkrat prasklo predni pero dole v ulozeni v misce. Tam zustal ulomeny kousek a dokud nevypadl, tak to pri rozjezdech a nizsich rychlostech vibrovalo a cinkalo. Prisel jsem na to nahodou, ze zavit pera tim ulomenim cumel uz ven z misky. Nerikam, ze je to tvuj pripad, jenom se delim zkusenosti, co se mi stalo. ;)

Diky moc za zkusenost! taky me napadlo ze to muze byt neco takoveho, ale moc mi nedava smysl, proc by se zvuk objevoval i kdyz auto stalo na miste. Obecne zvuk dost pripominal vadu prachoveho stitu na brzdach, coz by mozna i mohlo sedet vzhledem k opotrebeni brzd, ale pokud se nemylim, na to musi byt kola v pohybu, aby se zvuk projevil..

Odpovědět s citací  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]